Bahan-bahan
1 kilo ikan temenung atau bahasa KLnya ikan kembung
Air
Halia (Optional)
Serai(Optional)
Lobak merah (Dian tak letak tapi sepatutnya letak sebatang)
Gelatin atau agar-agar
Caranya
- Buang semua organ dalaman ikan. Basuh bersih-bersih.Kalau tak buang,busuk sangat bila rebus. Jadi buang ya. Pastu organ mentah tu bagi la kat kucing.
- Potong halia besar-besar. Potong serai. Masukkan ikan, lobak merah,serai dan halia dalam air. Rebus. Fungsi halia dengan serai ni untuk tak nak bagi hanyir ikan. Kalau tak nak letak pon tak pe.
- Lepas ikan dah masak, tutup api dan biarkan sejuk.
- Lepas dah sejuk, blend ke semua ikan. Kalau nak blend sampai halus boleh. Blend kasar pon boleh.
- Lepas dah blend, ketepikan. Ambil mangkuk kecil, letak satu bungkus gelatin dan larutkan dalam air panas. Bukan air mendidih tau. Sebab Dian guna gelatin. Lepas gelatin larut, sebatikan gelatin dalam ikan yang dah dikisar.
- Dah sebati, masukkan dalam bekas besar.
- Sejukkan dalam peti ais.
- Bila adunan dah keras, anda boleh potong jeli ikan yang anda dah buat. Lepas tu bagi makan dekat kucing. Nak panaskan boleh tapi nanti cair sebab melting point gelatin ialah 35 darjah Celsius.
Kalau anda guna agar-gara, cara dia lebih kurang macam anda buat agar-agar sirap biasa tu. Kena rebus agar-agar sampai hancur dan sebati, masukkan ikan. Kemudian boleh simpan dalam bekas.
Kelebihan guna agar-agar ialah dia tak cepat cair macam gelatin dan lebih pejal. Gelatin ni lembut macam sumi.
Kalau nak simpan dalam bekas kecil macam bekas dadih pon sangat baik. Ok tu saja yang Dian kongsikan untuk anda. Selamat mencuba. Manusia pon boleh makan jeli ni. Hihi. Dian kongsikan ilmu ni kerana Allah Subhana Wa Taala. Doakan Dian tau. Assalamualaikum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan