- Kalau ayam beku, tunggu sampai ais cair dan ayam lembut.
- Bila ayam dah lembut, rendam ayam dalam besen penuh air. Bukan besen untuk toilet tu ya. Besen plastik yang mak pakai tu.
- Dalam rendaman air tu, buang semua organ yang melekat dekat ayam tu. Dekat bahagian tulang paling banyak organ-organ yang kita tak nak tu. Guna jari dan bersihkan semua darah. Punggung ayam tu gunting/potong. Kalau tak suka kulit, boleh tarik kulit sampai habis. Lemak pon boleh dibuang dengan jari.
- Bila dah habis dibuang, bilas ayam dan letak tepung dalam air rendaman yang baru. Air tepung ni kita guna untuk buang lendir. Untuk buang lendir, guna jari dalam rendaman air tepung.
- Bila semua lendir dah dibuang, buang air tepung dan bilas ayam.
- Letak cuka atas ayam dan perap ayam 5-10 minit. Step ni untuk bersihkan ayam dan buang bau hanyir.
- Bilas ayam dan ayam sedia dimasak.
Sabtu, 16 Januari 2016
Cara Cuci Ayam Mentah
Baiklah, jom kita tengok cara-cara nak basuh ayam.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Ohh tak tau pulak kena guna cuka. Biasanya saya guna garam saje
BalasPadam